Datulės
Datulė — aukštas grakštus medis, turintis 40—80 labai stambių, ilgų (apie 6 m) lapų, kurie susideda iš linijiškų smailėjančių lapelių. Vaisiai — gintariniai raudonos, stambios, ovalios ar rutuliškos sultingos uogos. Palmė savaime neauga. Kultūrinės datulės sodiniai paplitę rytų arabų šalyse, Irane ir Pakistane. Datulė auginama Ispanijoje ir JAV (Kalifornijoje ir Arizonoje). Arabai iki šiol datules laiko pagrindiniu valgiu, pakeičiančiu netgi duoną. Paprastai valgomos vytintos arba džiovintos datulės. Valgomos jos ir virtos, keptos, kartais su kiaušiniais. Iš jų daroma želė, džemai, gėrimai. Sultys, gautos iš kamienų, vartojamos vynui gaminti. Tiek švieži, tiek džiovinti datulių vaisiai pasižymi vertingomis savybėmis. Dietologai rekomenduoja į kasdieninį savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių (pageidautina 4 skirtingų rūšių). Vaisiuose bei daržovėse gausu įvairių vitaminų, mineralų ir kt. naudingų medžiagų, kurios būtinos normaliai mūsų organizmo veiklai. Datulėse yra: didžiulis kiekis angliavandenių, kuriuose esama natūralaus cukraus (sacharozės, fruktozės ir gliukozės), aprūpinančio mūsų organizmą energija, riebalų, baltymų, druskų, vitaminų A, A1, C, B1, B2, B6, niacino, pantoteninės rūgšties, kuri dalyvauja angliavandenių apykaitoje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, pektinų, maistinių skaidulų ir mineralų (geležies, magnio, cinko, vario, kalio, natrio, aliuminio, boro ir kt.). Amino rūgščių kiekiu datulės nenusileidžia obuoliams, apelsinams ar bananams. Taip pat jose yra ftoro, kuris apsaugo dantis nuo karieso, seleno, kuris mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis, stiprina imuninę sistemą bei sumažina susirgimų širdies ligomis riziką. Datulėse nėra cholesterolio.
MANO MĖGSTAMIAUSIAS UŽKANDIS,NET TADA KAI NORIU KONORS SALDAUS. :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą